Megpróbálunk válaszolni néhány gyakran feltett kérdésre.

Miért 10:23 az akció neve?

A 10:23 arra az időpontra vonatkozik, amikor szerte a világon tavaly megtörtént a "túladagolás" nevű esemény.

2010. január 30-án, 10 óra 23 perckor több mint 400 támogatónk lenyelt egy egész doboz homeopátiás tablettát, azért, hogy tudatosítsák a közvéleménnyel azt a tényt, hogy ezek az úgynevezett "szerek" nem tartalmaznak semmiféle hatásos hatóanyagot.

Azonkívül, a 10 a 23-ik hatványon a kémiából ismert Avogadro-szám (6,022 x 1023), egyébként pedig a szokatlan számokra nagyobb valószínűséggel emlékeznek az emberek.

Vajon ezt a kampányt támogatja a gyógyszeripar?

A 10:23 akciót az angol  Merseyside Szkeptikus Társaság szervezi. Sem a merseyside-i szkeptikusoknak, sem a 10:23 akciónak semmiféle együttműködése sincs semmilyen gyógyszeripari céggel.

Természetesen ez a magyarországi Szkeptikus Társaságra is vonatkozik.

Mi a helyzet a választás szabadságával? Ez a kampány valójában nem ez ellen van?

Minden választásnak információn kell alapulni, különben nem igazi választás. A legjobb tudományos adatok azt mondják, hogy a homeopátia nem működik, és a betegeket tájékoztatni kell erről, mielőtt a homeopátiát választják.

Továbbá, ezen akció célja nem a homeopátia betiltása. Viszont nem tartjuk helyesnek, hogy gyógyszertárakban, gyógyszerek között elérhetőek eme bizonyítatlan hatásosságú termékek.

Homeopátiás termékek továbbra is legyenek könnyen elérhetőek élelmiszerüzletekben, az interneten és  közvetlenül a forgalmazóktól, ha az emberek szeretnék használni őket, tehessék meg.

Miért tűnik úgy mégis, hogy a homeopátia néha működik?

Több tucat oka lehet annak, hogy a homeopátia egyes esetekben működni látszik.

Például, az emberek hajlamosak összekeverni az ok-okozati összefüggéseket. Az emberi test egy nagyon erős és rendkívül bonyolult immunrendszerrel rendelkezik, amely képes eltávolítani a nem kívánt dolgokat magából. Ha valaki elkezdi jobban érezni magát rövid időn belül egy homeopátiás kezelés után, lehet, hogy feltételezi, hogy ez volt az oka. Igazából nincs jó ok azt feltételezni, e két esemény kapcsolatban áll egymással. Lehet, hogy ugyanolyan gyorsan jobban lett volna homeopátiás beavatkozás nélkül is.

Egy másik példa az úgynevezett placebohatás. Ez egy olyan eljárás, amikor egy semleges anyagot – pl. egy cukortablettát – adnak a betegnek, és azért, mert a beteg azt hiszi, hogy ez hat – kimutatható, hogy tényleg lesz hatása. Ugyanez lehet a homeopátiával is, a beteg már csak azért is jobban érzi magát, mert arra számít, hogy így kell történnie, és nem azért, mert a homeopátia valójában tett is volna valamit a gyógyítás érdekében.

A tudósok kidolgozták az úgynevezett „véletlen kontrollált vizsgálati eljárást”, amely kijavítja az ilyen jellegű hibákat. Ezekben a vizsgálatokban, amikor minden befolyásoló tényezőtől mentesen végzik a kísérleteket, a tudósok képesek voltak megbízhatóan bizonyítani, hogy a homeopátia önmagában egyáltalán nem működik.

Vajon a homeopátia ugyanaz, mint a gyógynövényekkel történő kezelés?

Nem, de ez egy gyakori félreértés.

A gyógynövények és a homeopátia különböző fogalmak, a homeopátiás szerek inkább hasonlítanak egy „varázsitalhoz”. Számos növényi alapú gyógyszernek van valódi, mérhető hatása az emberi szervezetre, egyesek még alapját is képezik a modern orvosi kezeléseknek. A mindenki által jól ismert aszpirin, a fűzfakéregtea gyógyító hatásának felismeréséből ered.
Ezzel ellentétben a legtöbb homeopátiás szernek semmilyen hatóanyaga nincs, ezek általában csak cukros vizek.

Az állítják, hogy a homeopátia működik gyermekek és állatok esetében. Ez nem lehet a placebo hatás miatt, ugye?

Ez egy általánosan idézett téves nézet, hogy a gyermekek és az állatok valahogy immunisak lennének a placebohatásra. Valójában a placebohatás meglehetősen könnyen megfigyelhető az állatok és a gyermekek esetében is - még a csecsemők esetében is.