Legfrissebb híreink

Idén április 10-től 16-áig tart a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Hete, melynek célja a figyelem felkeltése a homeopátiás gyógymódokra. Bár ilyenkor homeopata orvosok a világ minden tájáról igyekeznek gyógymódjaikat bemutatni és reklámozni, a homeopátia mögött lévő igazságról nagyon kevés helyen esik szó.

Sok ember például abban a tévhitben él, hogy a homeopátiás szerek valamilyen gyógynövényből készülnek, miközben a legtöbb homeopátiás szer egyáltalán nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. A történet úgy kezdődött, több mint kétszáz éve, hogy az első homeopata orvosok arra a furcsa elhatározásra jutottak, hogy egy szer annál erősebb, minél jobban hígítva van benne a hatóanyag, tehát a legtöbb orvosságuk végül semmit sem tartalmazott! A mai modern homeopátiás tabletták többsége általában csak cukorból áll, nincsen bennünk semmilyen hatóanyag sem.

National Health and Medical Research Council (NHMRC)A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) közleményben reagált az ausztrál tudományos testület, az NHMRC által végzett - és a homeopátia szempontjából lesújtó eredménnyel záruló - szisztematikus elemzés hírére. Lényegében érdektelen a nyilatkozat, mivel érdemi az lenne, ha a homeopaták konkrét és meggyőző bizonyítékokkal állnának elő módszerük hatásosságával kapcsolatban, de azért fontosnak látjuk, hogy a közlemény egyes pontjaira választ adjunk.

Prof. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára március 17-én A homeopátia áltudomány címmel aláírásgyűjtést indított.

Egy nemrégiben megjelent átfogó tanulmány [1], mely ezen a területen az eddigi legalaposabb munkának számít, egyértelműen megállapította, hogy egyetlen olyan homeopátiás készítmény sincs, amelynek hatékonyságát klinikai vizsgálatok hitelt érdemlően alátámasztanák. Erről a tényről számos magyar hírportál is beszámolt [2-6]. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki, aki homeopátiás szereket használ, forgalmaz vagy másnak ajánl, tisztában legyen azzal, hogy e szerek hatékonysága legfeljebb anekdotákkal, szórványos esetekkel támasztható alá. Egyetlen ilyen szerről sem igazolta megbízható, placebókontrollált kettős vak klinikai vizsgálat, hogy jobb hatást lenne képes elérni a placebónál; sok esetben pedig az ilyen megbízható vizsgálatok a szer hatástalanságát támasztották alá. Emellett a homeopátia alapelvei évszázadok óta elavultak, a korszerű tudományos ismeretekkel összeegyeztethetetlenek.

Világszerte több, mint 60 helyszínen, összesen több, mint ezer fős részvétel mellett rendben lezajlott a hétvégén a "10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi" kampány részeként megtartott homeopátiás "túladagolási" akció, mellyel azt kívántuk demonstrálni, hogy ezen készítményekben a vivőanyagként szolgáló tejcukron és répacukron kívül nincs semmi.

Hazánkban 3 városban, Budapesten, Szegeden és Székesfehérváron, 70 fős összlétszámban csatlakoztak önkéntesek a megmozduláshoz. Február 5-én szombaton mindhárom helyszínen 10:23-kor fogyasztottunk el fejenként egy doboz Gelsemium sempervirens 15CH monokomponensű homeopátiás készítményt - mindenféle hatás (és mellékhatás) nélkül.

Összeállítás a budapesti és a székesfehérvári eseményről: