Idén április 10-től 16-áig tart a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Hete, melynek célja a figyelem felkeltése a homeopátiás gyógymódokra. Bár ilyenkor homeopata orvosok a világ minden tájáról igyekeznek gyógymódjaikat bemutatni és reklámozni, a homeopátia mögött lévő igazságról nagyon kevés helyen esik szó.

Sok ember például abban a tévhitben él, hogy a homeopátiás szerek valamilyen gyógynövényből készülnek, miközben a legtöbb homeopátiás szer egyáltalán nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. A történet úgy kezdődött, több mint kétszáz éve, hogy az első homeopata orvosok arra a furcsa elhatározásra jutottak, hogy egy szer annál erősebb, minél jobban hígítva van benne a hatóanyag, tehát a legtöbb orvosságuk végül semmit sem tartalmazott! A mai modern homeopátiás tabletták többsége általában csak cukorból áll, nincsen bennünk semmilyen hatóanyag sem.

A Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Hét részeként ezért szeretnénk a következő 12 pontra felhívni a figyelmet:

 1. Az Egyesült Királyság Alsóházának Tudományos és Technológiai Bizottsága 2010-es vizsgálatában megállapította, hogy a “homeopátiás szereknek nincs placebótól eltérő hatása”. Ezt később az Ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács 2015-ös tanulmánya is alátámasztotta. Mivel sok homeopata orvos komoly egészségügyi problémára is ilyen tablettát ajánl, ezért a homeopátia nagyon veszélyes placebo.
 2. Előfordulnak tragikusan végződött példák is a homeopátiát használók között. Penelope Dingle esete is ilyen, aki homeopata orvosa tanácsára homeopátiás szerekkel kezelte végbélrákját. A halottkém jelentésében ez állt: “A halál oka félrevezetés és áltudomány”. Igen komoly veszélyeket rejt, ha homeopátiára cseréljük le a valódi orvostudományt.
 3. A homeopátia nagy üzlet. Az olyan cégek mint a Boiron, Weleda, vagy Nelson’s minden évben hatalmas profitra tesznek szert. Az ebből származó bevétel csak az Egyesült Királyságban körülbelül 213 millió angol fontra (kb. 87 milliárd forint) becsülhető, és nagyon hasonlóak a számok az Egyesült Államokban is, ahol ez nagyjából 300 millió dollár (kb. 83 milliárd forint). Franciaországban és Németországban ez a szám jóval magasabb, 400 millió font (kb. 163 milliárd forint). És mindezek abból adódnak össze, amit a betegek olyan kezelésekért fizetnek ki, amelyeknek hatékonyságát a sok száz teszt és vizsgálat ellenére sem tudták érdemben bizonyítani.
 4. Csak 2010-ben az Egyesült Királyság Egészségügyi Szolgálata (NHS) 4 millió fontot (1,6 milliárd forint) költött homeopátiára. Ezt az összeget akár hatékony terápiákra, életmentő műtétekre és egészségügyi személyzetre is költhették volna. Mivel az NHS költségvetése így is nagy nyomás alatt van, cukorgolyókkal való orvoslásra pazarolni egyszerűen megengedhetetlen. Az Egyesült Királyság Alsóházának Tudományos és Technológiai Bizottsága 2010-es jelentése szerint: “A kormánynak nem szabadna engedélyeznie az NHS-nek homeopátiás kezelések támogatását”.
 5. A megfázásra és influenzára ajánlott népszerű “Oscillococcinum” nevű homeopátiás szer miatt kellett 2012-ben a Boiron nevű cégnek a bírósággal egyezkednie. Ez a szer, amely kacsaszívből és májból készül “ultrahígítva” - vagyis a végén ezekből semmit sem tartalmaz - 20 millió dollár bevételt generált. Valószínűleg ez a tabletta minden idők pénzügyileg legsikeresebb álgyógymódja.
 6. A mai napig az olyan csoportok, mint például a Homeopaták Határok Nélkül, hatástalan homeopátiás készítményeket terjesztenek a fejlődő világban. Több homeopata jótékonysági szervezet is cukorgolyókat terjeszt az AIDS, vagy az Ebola vírusa ellen. Sőt, néhány ilyen csoportot még a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Hetét hirdető szervezet is reklámoz a honlapján.
 7. 2011-ben, egy 30 országban tartott nemzetközi tiltakozás alkalmával mintegy 1700 ember próbálta homeopátiás szer “túladagolásával” felhívni a figyelmet a homeopátiás készítmények hatástalanságára és ezek abszurd gyógyszertári jelenlétére.
 8. Hétköznapi betegségeknek is súlyos következményei lehetnek, ha valaki kizárólag homeopátiát használ. Gloria Thomas még csak kilenc hónapos volt, mikor a szülei úgy határoztak, hogy ekcémáját kizárólag homeopátiával fogják kezelni. Mikor végül később vérmérgezés miatt kórházba került, már nem tudtak rajta segíteni. Szülei magabiztossága és a homeopátiába vetett hite Gloria életébe került. A szülők emiatt később emberölés miatt börtönbe kerültek.
 9. Egy 2006-os BBC tényfeltáró műsor bemutatta, hogy homeopaták inkognitóban lévő újságíróknak azt állították, a homeopátiás készítményekkel megelőzhető a maláriafertőzés. Ez a tanács egyértelműen elítéltélendő, mivel életveszélyes. Ennek ellenére homeopaták a mai napig állítják, hogy képesek a maláriát gyógyítani, így a valós gyógymód helyett homeopátiával kezelt áldozatok száma folyamatosan nő.
 10. Bár az egyesült királyságbeli Advertising Standards Authority (hasonló a magyar Gazdasági Versenyhivatalhoz) már 150 panaszt regisztrált félrevezető homeopata reklámok és állítások miatt, a homeopata szervezetek vagy nem akarnak, vagy nem is tudják megállítani a tagjaikat abban, hogy alaptalan állításokkal hirdessék termékeiket.
 11. Sok homeopata egyben oltásellenes is, így reklámozva homeopátiás “nozóda” készítményeiket. Ezen hatástalan szerek használatával azt kockáztatják, hogy a gyerekek súlyos betegségekkel (kanyaró, mumpsz, rubeola, szamárköhögés) fertőződhetnek, melyeknek mind a gyermekek egyéni egészségére, mind a társadalom közegészségügyi állapotára komoly hatással lehetnek, akár járványok visszatéréséhez is vezethetnek.
 12. Homeopátiás szerek használata ellen több figyelmeztetést is kiadott már az Alsóház, a Brit Orvosi Szövetség, az NHS és az Észak Írországi Királyi Gyógyszeripari Társulat. Mark Walport, az angol kormány tudományos tanácsadója is azt fejtegette, hogy a homeopatás kezelések “értelmetlenek” és “semmilyen orvosi pozitív hatásuk nincs”. Hasonlóan nyilatkozott az Egyesült Királyság tisztifőorvosa is. Az tisztán látszik, hogy a vezető orvosi szakértők mind egyetértenek abban: a homeopátia nem működik és egyáltalán nem lenne szabad használni.