Prof. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára március 17-én A homeopátia áltudomány címmel aláírásgyűjtést indított.

Lehet célja egy ilyen aláírásgyűjtésnek ha a tudományról van szó?  A tudomány nem a bizonyítékokról szól a szavazás helyett? De, arról! De néha egyszerűen a tudományos információ nem tud áttörni. A homeopátia egy kétszáz éves paradigma, amely olyan, a tudomány által már régóta túlhaladott elképzeléseken alapul, mint az életerő- és miazmaelmélet. Mára már tudjuk, hogy a homeopátia alapelvei nem csak egyszerűen hibásak, de ellentétesek is mindazzal, amit a természetről, fizikáról, kémiáról, anatómiáról és egyebekről tudunk. Vagy a modern tudomány helyes, vagy a homeopátia feltételezett alapelvei - a kettő kizárja egymást. De ha el is tekintenénk a hatásmechanizmus kérdésétől (nem tennénk jól) és csak azt néznénk, hogy működik-e, hatásos-e a homeopátia, akkor is csalódnunk kell. Több száz klinikai vizsgálat eredménye összességében azt mutatja, hogy a homeopátiának legfeljebb placébó hatása van.

Az ausztrál egészségügyi hatóságok több éves tudományos összesítő kutatása a homeopátia szempontjából lesújtó eredménnyel zárt. Egy betegség esetén sem lehetett igazolni, hogy a homeopátia hatása klinikailag értékelhető lenne. Mindez nem meglepő. Amellett, hogy a modern fizikai, kémiai és biológiai ismeretek birtokában nem is számítunk arra, hogy a homeopátia működne, már eddig is számos felmérés volt, amely a homeopátia bizonyítékaival foglalkozott. Mindezek összessége nem jelzett más végeredményt, mint most az ausztrál hatóságoké.

Azt gondolnánk hogy a tudomány ezzel helyére is tette a homeopátiát. Ehyelyett azt látjuk, hogy az Európai Únió előírja, hogy a tagállamoknak egyszerűsített törzskönyvezési eljárást kell biztosítaniuk a homeopátiás szerek számára; olyan procedúrát, amely során nem kell igazolni a szerek hatékonyságát. Ezen szabályok alapján hatástalan és áltudományos alapon összeállított homeopátiás szerek százait regisztrálták gyógyszerként, ezzel olyan képet sugallva, amit a fogyasztók nem tudnak máshogy értelmezni, mint ghogy a hatóságok szerint ezek a szerek igazolt hatásosságúak lennének. Mindeközben a tagállamokban a homeopátával foglalkozó testületeket állítanak fel, amelyek akkreditációkat bocsátanak ki. Orvosok ahelyett hogy értelmes továbbképzéseken vennének részt, homeopátiás tanfolyamokon szereznek beszámítható kreditpontokat. A homeopátia utat talál néhány tudományegyetemre is, ahol ezek szerint tanítják a homeopátia áltudományos fizikai, kémiai és biológiai alapelveit is.

Még ha a homeopátiás szerek többsége nem is okozhat közvetlen egészségkárosodást a nagy hígítás miatt, komoly intellektuális és pénzügyi kárt okoznak számos területen. Általános megfigyelés, hogy a homeopaták elterelik a pácienseket a tudományos orvoslástól - ha máshogy nem, azzal, ahogy azt minősítik számos fórumukon. Ezzel nagyon is valós egészségügyi kárt okozhatnak.

Mindezek ellenére a legtöbb orvos és tudós kényelmetlennek érzi, hogy felszólaljon és ismertesse a tudományos álláspontot, amikor a homeopátia áltudományos tanai előkerülnek akár a médiában, akár személyes beszélgetések során. Így nem csoda, hogy a laikus közönség úgy érzékeli, mintha a homeopátia egy elfogadott tudományos diszciplina lenne, amelyet legfeljebb a "Big Pharma", a gyógyszerlobbi kritizál.

Ebben a helyzetben Boldogkői professzor kezdeményezésének nagyon nagy jelentősége van. Az emúlt években Boldogkői számos cikket írt, vitákban vett részt a homeopátia és más vitatott orvosi témmákból. Nagyon aktív a közösségi médiákon is. Neki köszönhető, hogy egyre több kutató és orvostársa felismeri, hogy helytelen valamiféle téves lojalitás miatt hallgatni az áltudományos tanok alkalmazása, terjedése kapcsán. Elsősorban a szakma állásfoglalása szükséges. Nam a laikusokat kell meggyőzni arról, hogy mely gyógymódok hatásosak és melyek nem. A pácienseknek bízniuk kell az orvosaikban és a hatóságokban, hogy azok tudományos igénnyel áttekintik a lehetséges gyógymódokat és megfelelő bizonyítékok alapján támogatna illetve mellőznek, esetleg tiltanak módzsereket.

Az aláírásgyűjtés tehát állásfoglalás amellett, hogy az egészségügyi döntéseket minél inkább tudományos alapon kell meghozni, a túlhaladott vagy átudományos módszereket támogatni nem szabad.

A szervező a http://beveszed.hu/ oldalon várja a a támogatók aláírását. Egészségügyi területen dolgozó és kutatók aláírását az egyik csoportban, másokét egy másikban.