Több embert megkérdeztünk arról, hogy mit gondolnak, mit tudnak a homeopátiáról.
A leggyakoribb válasz az volt, hogy ez valamilyen "gyógynövényes" vagy "természetes" módszer. Valójában azonban egyik sem. Kevesen tudják, hogy a homeopátiás szerek gyártásakor olyan mértékű hígítást alkalmaznak, aminek eredményeként a végtermékben a kiindulási anyagból már semmi sincs.

A homeopátia egy abszurd áltudomány, mely a mai napig elfogadott az alternatív orvoslásban, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a hatásosságára.

A közhiedelemmel ellentétben, a homeopátia nem valamiféle "gyógynövényes" készítmény.
A homeopátia három elven alapul, amely változatlan, mióta Samuel Hahnemann 1796-ban megalkotta.

Hasonlóság elve

A hasonló a hasonlóval elv kimondja, hogy ha valami egy bizonyos tünetet okoz, akkor gyógyíthatja is ugyanazt a tünetet. Tehát, ha valaki nem tud elaludni, annak a koffein segít. A könnyezéstől a szénanátháig a hagyma a gyógyír. Ez a "törvény" nem más, mint Hahnemann téveszméje. Nem kell hozzá orvosi egyetem, hogy belássuk, a koffein (mint stimuláns) nem fog segíteni elaludni. Ezzel szemben a homeopaták a koffeint (Coffea néven) az álmatlanság kezelésére használják.

Hígítás elve

A hasonlóság elvét követve, Hahnemann azt tűzte ki célul, hogy finomítja a módszert, sorozatos hígítások segítségével. Úgy vélte, hogy hígítva még hatékonyabbá válik a gyógyszer. Így született meg a hígítás elve.

Vegyünk egyetlen csepp koffeinoldatot, oldjuk fel 99 csepp vízben, és megkapjuk azt, ami a homeopátiás 'centesimal' (1C) hígításként ismert. Ennek az 1C hígítású oldatnak egy cseppje 99 csepp vízben oldva a 2C hígítás. Ennek a 2C oldatnak a víztartalma 99.99%, és csak 0.01% koffein. A 3C hígításnál 0.0001% koffein, a 4C-nél ez már 0.000001%. Homeopátiás termékeket általában 6C-től (0.000 000 0001%) 30C-ig lehet kapni (0.000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1%), ami azt jelenti, hogy ilyen hígítású oldattal fröcskölik le a cukorgolyókat.

Amikor ezeket a számokat leírva látjuk, válik nyilvánvalóvá, hogy mennyire abszurd ez az egész módszer. A 12C hígításnál lépjük át az Avogadro-számot, ami azt jelenti, hogy az oldat egy darab molekulát sem tartalmaz a kiindulási anyagból.

Amikor elérjük a 30C hígítást, nagyobb az esély megnyerni a lottóötöst öt héten keresztül zsinórban, mint találni egyetlen koffeinmolekulát a "kiváló" altatószerben, ugyanis az igazából nem más, mint vízzel összefröcskölt cukorgolyó.

Potenciálás elve

Amikor Hahnemann lovas kocsin szállította a "gyógyszereit", eszébe jutott egy újabb "áttörés". Kitalálta, hogy az erős rázás még erősebbé teszi a gyógyhatást. Ezt a rázást dinamizálásnak nevezzük. Amikor a homeopata a módszernek megfelelően készíti a homeopátiás gyógyszert, minden hígítási fázis után összerázza-ütögeti az oldatot tartalmazó üveget. Ez a tevékenység a potenciálás.
A modern homeopaták úgy gondolják, hogy a potenciálás az a tevékenység, amikor a víz átadja a rezgéseit az oldatnak, amely ezek után emlékezik az eredeti anyag rezgéseire. Természetesen ennek semmiféle tudományos alapja nincs, ahogy a víznek sincs semmiféle emlékezőtehetsége.

Hogyan működik?

Annak ellenére, hogy babonában, rituálékban, varázslatban gyökerezik a hanehmanni három elv, mégis a mai napig ezeken alapul a homeopátia.

Ha a hahnemanni törvények mégis igazak lennének, alapjaiban kellene megkérdőjeleznünk az elmúlt elmúlt két évszázadban szerzett tudományos ismereteinket a biológiában, kémiában, orvostudományban és a fizikában. A betegséget nem gyógyítja az az anyag, ami hasonló tüneteket okoz. A sorozatos hígítás nem "potenciálja" a gyógyszert. A víznek nincs memóriája, nem emlékezik a rezgésekre. A homeopátia nem működhet úgy, ahogy azt Hahnemann kitalálta. De működik egyáltalán?

A legátfogóbb elemzést, amit valaha végeztek a homepátiás kezelésekkel kapcsolatban, a The Lancet című orvostudományi szaklap publikálta 2005-ben. A lap elemezte az összes klinikai kutatás publikációit, ami a homeopátia hatását vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a homepátia egyszerűen csak placebo. Tehát, maga a homeopátia nem működik. Ugyanerre az eredményre jutott a Cochren Collaboration is, amely egy független globális orvostudományi egyesülés, akik minősítik a klinikai kutatásokat, hogy megállapíthassuk, melyek a valóban hatékony kezelések.