Összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért nem jó ötlet megbízni a homeopátiában.

1. Nem működik

A legszigorúbb feltételek mellett vizsgálva - amennyiben sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy placebót vagy homeopátiát használtak, miközben az összes vizsgálatot elvégzik - a homeopátia bizonyítottan nem jobb, mint egy cukortabletta. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem érzik a jótékony hatásait a homeopatikus szereknek – csak azt, hogy ezek a jótékony hatások nem kapcsolódnak a homeopátiához, hanem csak placebohatásról beszélhetünk. A placebohatást gyakran félreértik, de nagyon is valóságos, és mi mindannyian ki vagyunk téve neki. Szerencsére a tényleg bevált gyógyszerek is hordoznak magukban nagy adag placebohatást, a szer bizonyított hatású összetevőin túl. A határvonal a valódi orvostudomány és a homeopátia között azon az egyszerű kérdésen dől el, hogy valaki inkább választja a placebohatást ÉS a valódi kezelést, amiről ráadásul már bebizonyosodott, hogy működik; vagy elég neki csupán a placebo.

2. Nem is működhetne

A homeopátia háttere a legalapvetőbb ellenőrzésnek a próbáit sem állja ki. Az alapjául szolgáló "törvények", amelyek megszabják alkalmazását, összeegyeztethetetlenek minden ismeretünkkel a gyógyszerekről, a matematikáról vagy a kémiáról. Teljességgel nyilvánvaló, hogy a homeopátiás tinktúrák egyszerűen a vízből, míg a homeopátiás tabletták egyszerűen cukorból állnak.

Ha többre kíváncsi a homeopátia mögött álló elméleti háttérről, nézze meg a „Mi homeopátia” c. részt.

3. Pazarolja a betegek idejét

A homeopátia a valódi gyógyszerek alternatívájaként történő bemutatása révén a betegek késlekedhetnek valódi szakértőhöz fordulni orvosi segítségért. Ez igazi aggodalomra ad okot, mert egy enyhe betegség esetén ugyan a kockázat minimális, de a súlyosabb esetekben, minél hamarabb detektálják, és kezdik kezelni a valódi betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Több homeopátiás forrás szerint a homeopátiás gyógykészítmény szedését követően a tünetek némileg rosszabbodhatnak. Ez a fajta tanács közvetlenül arra ösztönzi a betegeket, hogy várjon állapota leromlásakor, mielőtt tényleg hatékony megoldást keresne.

A hatástalan gyógymódokba vetett hit miatt elvesztegetett idő még jelentősebb lehet a halálos betegségekben szenvedőknek. A betegnek adott hamis reményt nyújtó terápiák - mint a homeopátia is - elvonhatják attól, hogy a legtöbbet hozzák ki a hátralevő napjaikból - ami még több fájdalmat okozhat a gyógymód csődjekor, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy csak elpazarolták a beteg értékes idejét.

4. Időpazarlás mindenki szempontjából

Mára több ezer tanulmány állítja, hogy a homeopátia és annak különféle „szabályai” hatásosak – mindeddig egyik sem nyert egyértelmű bizonyítást, sőt a nagy részükről egyértelműen bebizonyosodott a negatív eredmény. Ha egy hagyományos gyógyszer vagy kezelés annyiszor kudarcba fulladt volna, mint a homeopátia, akkor arról már rég lemondtak volna – valójában számos hagyományos gyógyszer, kezelés és beavatkozás került ELVETÉSRE, ami alatt több kutatás történt a homeopátiával kapcsolatban. Ha nem azzal töltenénk az időt újra és újra, hogy a homeopátia hatástalanságát bizonyítsuk, akkor ezt az időt új HATÁSOS kezelések felfedezésére fordíthatnánk.

5. Jobb alternatíváink is vannak

Egy dolog rendszerint nem kap kellő figyelmet a homeopátiás viták alatt: nincs rá szükségünk. A valódi gyógyszerek hatnak. A modern oltások segítenek sakkban tartani különféle betegségeket, mint pl. a kanyaró, a szamárköhögés, vagy a gyermekparalízis. A sertésinfluenza vírusa által okozott kritikus járványt is sikerült sakkban tartani a korszerű betegségkezelés segítségével, valamint fontos volt megfelelő higiéniás szokások szükségességének a megértése, és egyes esetekben a megfelelő elkülönítés és kezelés. A modern antiretrovirális szerek segítenek a HIV-pozitív betegeken, így az AIDS többé már nem egyezik meg egy rövid távú halálos ítélettel. A homeopátiás AIDS elleni szerek beteg, sebezhető embereket vezetnek a biztos a halálba.

6. A címkén nem a valóság van

Egy teli ampulla 30C erősségű homeopátiás sulphur (kén) pirulában olyan kis eséllyel találhatnánk egyetlenegy kénmolekulát, hogy a lottó 5-ös találatra is nagyságrendekkel több esélyünk van – ennek ellenére az ampulla oldalán a címkére mégis az van írva, hogy: „Sulphur” (kén).

7. Komoly veszélybe sodorhat

A kritikusan gondolkodók legfőbb problémája, ami miatt megkérdőjelezik a homeopátia működését, a megbízható klinikai kísérletek hiánya. Az a hit, hogy a homeopátia működik, általában csak egyedi eseteken, mendemondákon, anekdotákon alapul. Ezekben a történetekben kizárólag pozitív kimenetelű, majdhogynem csodába illő gyógyulásokról hallhatunk.

Tehát ez azt jelenti, hogy sohasem hibáztatható a homeopátia a negatív kimenetelű esetekért? Vagy ilyenek nem is történtek?

A What's The Harm című weboldal ezt az űrt próbálja kitölteni. Olyan eseteket sorol fel, ahol az ezotéria, az alternatív és keleti orvoslásnak nevezett áltudományos irányzatok több kárt okoztak, mint amennyi hasznot hoztak. Nem egy eset halállal végződött.
Erről az oldalról szemezgettünk, és néhány esetet közre is adunk, ahol az orvosi segítség helyett a homeopátia használata mellett döntött a beteg. Ezen esetek részletei és még további döbbenetes esetek olvashatók a http://www.whatstheharm.net oldalon, nem csak homeopátiával kapcsolatban.


 

Jacqueline Alderslade
Kora: 55
Hollymount, County Mayo, Írország

Meghalt (asztmás roham)
2001. július 9.
A homeopata javaslatára abbahagyta az asztmagyógyszerének szedését. Meghalt egy asztmás roham közben.
Lucille Craven
Kora: 54
Pelham, New Hampshire,USA

Meghalt (kezeletlen rák)

2000
Lucille eltitkolta a családja elől, hogy mellrákot diagnosztizáltak nála. Titokban természetgyógyászhoz fordult, és homeopátiás gyógyszert kapott. Egyéb sarlatán módszereket is kipróbált. A rákja kezelhetetlenné vált és meghalt.

Isabella Denley
Kora: 13 hónap
Kew, Victoria, Ausztrália

Meghalt (kezeletlen epilepszia)

2002. október 19.
Isabella epilepsziájára már volt kezelés. Ehelyett a szülei íriszdiagnosztához, kineziológushoz, csontkovácshoz fordultak. Végül szimplán homeopátiás termékkel próbálták kezelni. Meghalt.
Susannah McCorkle (Jazz énekes)
Kora: 55
New York City, New York, USA

Öngyilkosság
2001. május 19.
Egész életében depresszióval küzdött. Abbahagyta az antidepresszánsok szedését a mellékhatások miatt, és inkább homeopatához fordult. A visszaesés után egy barátjának megígérte, hogy tovább fogja szedni a gyógyszerét, előírás szerint. Négy nap múlva öngyilkos lett.

Jaspar Tomlinson
Kora: 0
London, Anglia

Agykárosodás születéskor
2004. december
Jaspar apja Anglia vezető természetgyógyásza. Az orvosuk figyelmeztette, hogy a feleségének terhessége halvaszületéssel végződhet. Ennek ellenére a "homeopátiás segítségű" szülést választották. A gyermek súlyos agykárosodást szenvedett.

Paula Radcliffe (atléta)
Kora: 32
Athén, Görögország

Elúszott olimpiai érem
2004. augusztus 22.
Paula egy angol atléta. Hetekkel a 2004-es athéni olimpiai játékok előtt, homeopátiával kezelték a lábsérülését. A kezelés gyomorpanaszokat okozott, és emiatt 23 mérföld után fel kellett adnia a maratont.