Média

Sajtómeghívó (Budapest 2011. február 2.)

10:23 Esemény

Szombaton a Szkeptikus Társaság tagjai és külső támogatói egy gyógyszerként regisztrált homeopátiás szerből teljes doboznyit bevéve „túladagolást” hajtanak végre magukon Budapest, Szeged és Székesfehérvár egy-egy pontján.

Az esemény a nemzetközi 10:23 Homeopátia – Nincs benne semmi kampány része, amelynek célja annak tudatosítása, hogy a homeopátia nem működik. Hasonló eseményre szombaton és vasárnap a világ 25 országának több mint 60 városában – valamint az Antarktiszon – is sor kerül.

ECSO Press release (Rossdorf, February 2, 2011)

Scientists slam EU consumer fraud

European scientists and skeptics express concern over health risk via homeopathy and other unproven remedies

Health and consumer protection are top priorities for the EU, with Directives condemning unfair commercial practices, misleading advertising and aggressive sales methods. However, the EU and a number of member states have inexplicably exempted some practices from following objective rules. The requirement for proven efficacy was dropped for a special group of products: those labeled “homeopathic” or “anthroposophic”.

ECSO Sajtóközlemény (Rossdorf, 2011. február 2.)

Szakemberek bírálják az EU fogyasztóvédelmi rendelkezéseit

Európai tudósok és szkeptikusok aggodalmukat fejezik ki az egészségügyi kockázat miatt, amit a homeopátia és más igazolatlan gyógymódok használata okoz

Az Európai Unió kiemelten kezelt témái az egészségügy és a fogyasztóvédelem. Az EU irányelvei elítélik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat minden fajtáját, a félrevezető reklámoktól az agresszív értékesítési módszerekig. Az EU és számos tagállama ugyanekkor érthetetlen módon néhány módszert kivont az idevonatkozó szabályok hatálya alól. A hatásosság igazolásának követelményét ejtették azon termékek esetében, amelyeket “homeopátiás” vagy “antropozófiás” címkével látnak el.

Press release (Budapest, 17 January 2011)

Consumers in Hungary stage homeopathic 'overdose'

Consumer rights activists across Hungary have today announced their intention to take a mass homeopathic 'overdose' next month, as part of a major global protest against the alternative remedies.

Levél az EP képviselőknek (2011/02/02)

Információ egészségügyi, fogyasztóvédelmi kérdésben

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

A napokban Willem Betz, a Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (ECSO) alternatív medicina szakértője, a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) emeritus professzora, az Általános Orvosi Tanszék korábbi igazgatója felhívással fordult az Európai parlamenti képviselőkhöz fogyasztóvédelmi kérdésben a homeopátiás szerek kivételes kezelését kritizálva és kérve a releváns EU Direktívák felülvizsgálatát.

Sajtóközlemény (Budapest, 2011. január 14.)

10:23 Homeopátia – Nincs benne semmi!

Magyar szervezet is csatlakozik a világméretű kampányhoz, amelynek célja lerántani a leplet a homeopátiáról

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampányt a brit Merseyside Szkeptikus Társaság indította útjára 2010-ben. A megmozdulás azt kívánja demonstrálni, hogy a homeopátia valójában teljes mértékben hatástalan, így alkalmazása értelmetlen.

Felhívás EP képviselőknek (Budapest, 2011. február 2.)

Az EU, a fogyasztók megtévesztése és a homeopátia

A fogyasztóvédelem az Európai Unió egyik kiemelten kezelt témája. A 2005/29/EK irányelv határozza meg és ítéli el a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok minden fajtáját, a félrevezető reklámoktól az agresszív értékesítési módszerekig. Az egészségügy ugyanilyen kiemelt cél, ezért az EU felállította az úgynevezett Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságot, amely azt a feladatot kapta, hogy "segítsen abban, hogy az európai polgárok egészségesebb, biztonságosabb és sokkal magabiztosabb életet élhessenek, és ennek érdekében jogszabályok szülessenek az élelmiszerekről és más termékekről, valamint ellenőrizzék, hogy a tagállamok be is tartják ezeket a rendelkezéseket".

Nyilatkozat (Budapest, 2007. augusztus)

A Szkeptikus Társaság nyilatkozata az alternatív gyógyászat témakörében

A Szkeptikus Társaság 2006. decemberében alakult. Célkitűzései között szerepel többek között a tudomány eredményeinek, módszertanának ismertetése, valamint a bizonyítatlan áltudományos, ezoterikus praktikák és elméletek nyilvános kritikája – kirívó esetekben akár radikális eszközökkel is.

Invitation to the press (Rossdorf, February 2, 2011)

Homeopathic "overdose" in Brussels

Saturday, February 5, 2011, at 10:23 AM sharp, Skeptics will take an “overdose” of homeopathic products in front of the building of the European Parliament; place de Luxembourg in 1050, Brussels.

This is part of the worldwide “10:23” campaign to raise awareness about the fact that homeopathy simply does not work.